Plotse hartdood bij Sporters

Mountain Medics doet het Trailrunning Sportmedisch Onderzoek op locatie. Na een korte check, met daarbij ook een rust ECG, ontvang je direct het Trailrunning Medisch Certificaat.
Handig, want doorgaans verplicht wanneer je deze zomer een trail wilt lopen in het buitenland. Maar niet alleen dààrom is het verstandig eens een check te laten doen. Hieronder lees je waarom:

PLOTSE HARTDOOD BIJ SPORTERS

Sporten is gezond. Het zorgt voor een goede lichamelijke conditie en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Toch worden we elk jaar weer een aantal keer opgeschrikt door het plotseling overlijden van een sporter. Per jaar komt dit zo’n 150-200 keer voor.

Hoe kan dat?
De oorzaak van plotse hartdood is sterk afhankelijke van de leeftijd van de sporter.

• Bij sporters jonger dan 35 jaar is dit meestal het gevolg van een aangeboren hartafwijking.
• Bij sporters ouder dan 35 jaar betreft het bijna altijd een vernauwing van de kransslagaders die het hart van bloed voorzien. Hierdoor kan er niet voldoende zuurstof naar de hartspier gevoerd worden en kan een hartinfarct optreden.

In 80% van de gevallen is plotse hartdood tijdens of vlak na sporten het gevolg van een hartinfarct. Eigenlijk is sport dus niet zozeer de oorzaak van de acute hartdood, maar het onderliggende hartlijden.

Wat is dan een sporthart?
Het hart is feitelijk een spier die bloed rond pompt. Daarmee wordt zuurstof naar de weefsels in het lichaam gebracht. Als je gaat sporten, hebben de spieren meer zuurstof nodig. Het hart moet daarom sneller en harder gaan pompen. Als je aan duursport doet, zoals hardlopen, ‘train’ je daarbij ook je hart. Het hart wordt groter en de spiermassa neemt toe, waardoor het meer bloed rond kan pompen en de hartslag in rust lager wordt. Deze aanpassingen kunnen geen kwaad. Een sporthart is dus een gezond hart, aangepast aan de eisen die eraan worden gesteld. Toch kan onderzoek van het hart, zoals een ECG (hartfilmpje), afwijkingen laten zien.

Mountain Medics maakt tijdens het Trailrunning Sportmedisch Onderzoek een ECG en kijkt hier goed naar!

Klachten van pijn op de borst, kortademigheid, duizeligheid, hartkloppingen of overmatige vermoeidheid kunnen een teken van hartlijden zijn. Ook daar vraagt Mountain Medics expliciet naar!

Hoe ontstaat een hartinfarct? 
Het dichtslibben van de kransslagaders is een langzaam proces. Bij schade aan de vaatwand door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of het roken van sigaretten, of eten van ongezonde vetten, ontstaat er een ontstekingsproces in de vaatwand. Hierdoor zetten zich kalk en vetdeeltjes (cholesterol) af tegen de wand. De plaque die zo gevormd wordt, leidt tot vernauwing van het vat. Bij een scheur in de plaque kan zich een stolsel vormen dat het vat volledig afsluit. Het gebied achter de afsluiting krijgt dan geen zuurstof meer en sterft af. Dit noemt men een infarct.

Is acute hartdood te voorkomen?
Soms is een hartstilstand een eerste teken van een hartaandoening. Sport kan daarbij als trigger werken. Tijdens het Trailrunning Sportmedisch Onderzoek kunnen deze hartaandoeningen aan het licht komen en kan eventueel doorverwijzing naar een cardioloog plaatsvinden.

Dit bericht is geplaatst in Medische info en tips met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *